فروردین ۲۹، ۱۴۰۳
تمدن جيرفت
در زمان احمدینژاد، بر اثر جاری شدن سیل در جیرفت، میراث باستانی تمدن جیرفت که شگفت انگیزترین آثار کشف شده باستان در طول تاریخ بود، در ایران کشف شد و بلافاصله به آمريكا و اسرائيل و اروپا منتقل گشت. این آثار شگفت انگیز که در آن به اسکلتهای انسانی که طولی بیش از ۵ متر داشتند، پارچههای نسوز که از حدود ۱۰ هزار سال پیش سالم مانده بودند، ابزار چگونگی تهیه فیلم و اولین فیلم تاریخ، ابزار جراحیهای مغز و ساخت چشم مصنوعی و عمل جراحی مغز که شگفت انگيز تر از امروزه در ۱۰ هزار سال پیش در ایران صورت میپذیرفته است و شگفتیهای حیرت انگیزی دیگری که هیچگاه حتی به گوش ایرانیها هم نرسید و بلافاصله به غرب منتقل گشت و تنها چند عکس از آنها به بیرون درز کرد که بعدها همانها را هم به یونان و روم نسبت دادند. و امروزه این آثار را کم کم در کشورهای خود از زیر خاک بیرون کشیده و به اسرائیل و ایتالیا و یونان نسبت میدهند! در تمدن جیرفت اسکلتهایی کشف شده که مربوط به افرادی با بلندی قد بین ۳ تا ۴ متر است.یکی از بزرگترین اسکلتهای کشف شده در جهان در شهر سوخته کشف شده که متعلق به یک مردی بین ۳۵ تا ۴۰ ساله است که دقیقا" ۵ متر و بیست و یک سانتی متر قد داشته که این بلندترین اسکلت دیده شده در عصر باستان است.
جثه ی عظیم اسکلتها این باور را تقویت می کند که پهلوانان عظیم الجثه ی ایران باستان همچون گیو - گودرز - گرشاسب - سام و نریمان و رستم از همین نژاد بوده اند.
زبان مردم تمدن جیرفت و بطور کلی مردم نواحی بلوچستان و زابلستان باستان زبان پهلوی و زبان اوستایی بوده که تکلم می شده و همچنان امروز به ما رسیده اند.
تمدن جیرفت نام بقایای دولت شهری باستانی با قدمتی به طول ۶۰۰۰ سال در ایران است .
تمدن جیرفت پیشرفتهترین شهر دنیای باستان:
تمدن جیرفت بدون شك جز شهرهای بسیار پیشرفته زمان خود بوده است. این نكته نه تنها در بقایای آثار معماری و كارهای ظریف دستی وصنعتی دیده می شود بلكه در سازمان دهی اجتماعی شهر نیز دیده می شود. در اولین دوره کاوش در شهر سوخته کوچهها و خانههای منظم، لوله کشی آب و فاضلاب با لولههای سفالی پیدا شد که نشان دهنده وجود نوعی برنامه ریزی و سازماندهی شهری در این شهر است.
بر مبنای یافتههای باستان شناسان شهر سوخته ۱۵۱ هکتار وسعت دارد.
علم پزشکی در تمدن جيرفت
اولین جراحی بروی مغز در این شهر و بروی سر یک دختر بچه انجام گردیده است.
برای نخستین بار در تمدن جيرفتت یک چشم مصنوعی متعلق به ۴۸۰۰ سال پیش کشف شد. این چشم مصنوعی متعلق به زنی ۲۵ تا ۳۰ ساله بوده که در یکی از گورها مدفون شده بوده است.
دانش پزشكی هم درتمدن جیرفت در حد شگفت انگیزی پیشرفت کرده بود تا آن حد كه پزشكان این شهر نه تنها از علومی چون شكسته بندی آگاه بوده اند ،بلكه می توانسته اند به اجرای عمل جراحی مغز دست بزنند. اسکلتی از یک دختر در گورستان این شهر به دست آمده است که جای شکستن و ترمیم مجدد استخوان جمجمه کاملا روی آن مشخص است.
برای نخستین بار در تمدن جیرفت یک چشم مصنوعی پیدا شد. مطالعات اولیه نشان دادهاند که چشم چپ یک زن تنومند مدفون در قبر شماره ۶۷۰۵ مصنوعی بودهاست. همین مطالعات نشان میدهند که زیر طاق ابروی زن مذکو آثار آبسه دیده میشود. به علت طول زمان زیادی که بخش زیرین این چشم مصنوعی با پلک چشم در تماس بودهاست آثار ارگانیکی پلک چشم نیز در روی آن مشهود است. جنس و مادهای که چشم مذکور با آن ساخته شدهاست هنوز به دقت روشن نشده و تشخیص آن به آزمایشهای بعدی موکول شدهاست اما به نظر میرسد که چشم مزبور مخلوطی از جنس قیر طبیعی با نوعی چربی حیوانی است. در روی این چشم مصنوعی ریزترین مویرگهای داخل کره چشم توسط مفتولهای طلایی به قطر کمتر از نیم میلی متر طراحی شدهاند مردمک چشم در وسط طراحی شده و مجزا از آن تعدادی خطوط موازی که تقریبا یک لوزی را تشکیل میدهند در پیرامون مردمک دیده میشود. از دو سوراخ جانبی واقع در دو سوی این چشم مصنوعی جهت نگهداری و اتصال آن به حدقه چشم استفاده میشدهاست.
The first animation made in the world
اولین انیمیشن دنیا: ایرانیها اولین سازندگان انیمیشن در دنیا هستند.
حاصل انیمیشن و باز سازی آن بروی کامپیوتر
سفال یافت شده در تمدن جیرفت نخستین انیمیشین جهان:
در کاوشگریهایی که انجام شد، کاسه سفالی پیدا شد که به راحتی میتواند بچرخد، و نقوشی پیوسته به یکدیگر در لبهٔ این کاسه نقاشی شده است، هنگامی که کاسه چرخانده میشود، این تصاویر ، نمایش متحرک بزی را نشان میدهد که جست میزند و برگی را از شاخ درختی به دندان میگیرد و این اولین انیمیشنی است که در دنیا و در ۶۰۰۰ سال پیش در فلات قاره ایران و به وسیله ایرانیها ساخته شده است.
این نسخه ابتدایی کاری است که امروزه بشر تحت عنوان انیمیشن و پویا نمایی انجام می دهد.
باستان شناسان هنگام کاوش در گوری ۵ هزار ساله جامی را پیدا کردند، که نقش یک بز همراه با یک درخت روی آن دیده می شود. آنها پس از بررسی این شی دریافتند نقش موجود بر آن برخلاف دیگر آثار به دست آمده از محوطه های تاریخی تمدن جیرفت، تکراری هدفمند دارد، به گونهای که حرکت بز به سوی درخت را نشان می دهد. هنرمندی که جام سفالین را بوم نقاشی خود قرار داده، توانسته است در ۵ حرکت، بزی را طراحی کند، که به سمت درخت حرکت و از برگ آن تغذیه می کند. باستانشناسان با نزدیک کردن این تصاویر به یکدیگر، موفق شدند نمونه ای از یک تصویر متحرک را در قالب یک فیلم ۲۰ ثانیه ای به دست آورند. در این تصاویر نه تنها بز به سمت درخت حرکت میکند، بلکه جهش وی و پریدن بز روی برگ درختان کاملا دیده میشود. بز از جمله حیواناتی است که در رسیدن به ارتفاعات تبحر داشته، و میتواند با یک حرکت جهشی به سمت بالا حرکت کند. هنرمند نقاش تمدن جیرفت ، با دقت و زبر دستی موفق به تصویر کردن جهش این بز شده است. از این جام برای نوشیدن استفاده میشده، ارتفاع این جام ۱۰ سانتیمتر، و روی یک پایه استوار شده است. کارشناسان می گویند، تاکنون در دورههای پیش از تاریخی چنین تصاویری دیده نشده، و ما برای اولین بار به این تصویر در تمدن جیرفت برخورد کرده ایم. در بسیاری از ظروف، اشکالی را میبینیم که تنها تکرار شده اند، اما حرکتی در آنها دیده نمیشود. تحقیقات ما نشان داده است، که این نقش قدیمیترین ایده مردمان باستان برای ارایه تصویر متحرک و به تعبیر امروزی انیمیشن است.
خط کش ۵ هزار ساله ــ در طی کاوشهای انجام گرفته در تمدن جیرفت یک خط کش ساخته شده از چوب آبنوس کشف شد. این خط کش به طول ۱۰ سانتیمتر با دقت نیم میلیمتری و از جنس چوب آبنوس است. کشف خط کش در شهر سوخته نشانگر این است که ساکنان این شهر باستانی دارای پیشرفتهای زیادی در زمینه علم ریاضیات بوده اند.
قدیمیترین تخته نرد جهان ــ از گور باستانی موسوم به شماره ۷۶۱ کهنترین تخته نرد جهان به همراه ۶۰ مهره آن در تمدن جیرفت پیدا شد. این تخته نرد از چوب آبنوس و به شکل مستطیل است. روی این تخته نرد، ماری که ۲۰ بار به دور خود حلقه زده و دمش را در دهان گرفته، نقش بسته است. این تخته نرد ۲۰ خانه بازی و ۶۰ مهره دارد. مهرهها که در یک ظرف سفالی در کنار تخت نرد قرار داشتند، از سنگهای رایج در تمدن جیرفت یعنی از لاجورد، عقیق و فیروزه است. این تخته نرد بسیار قدیمی تر از تخته نردی است که در گورستان سلطنتی «اور» در بین النهرین پیدا شده بود.
از دیگر اشیای مهم از میان هزاران شی یافت شده، میتوان از سفال با امضای سفالگر بر روی آن، چکش، سوزن، بذر خربزه، حبوبات، ماهی خشک کرده، برنج، زیره، کوره های سفالگری، کوره های ذوب فلزات، دکمه، تبر، بند کفش، قلاب، شانه سر، طناب، سبد، گل مو، قاب های چوبی، کفش، کمربند و... نام برد.
یك فقره شانه بسیار جالب كه در كوره به شكل ماهرانهای ساخته شده است.
این اثر نشانهای از نوع تفكر و رفتار اجتماعی ساكنان ایران زمین در ۶ هزار سال پیش می باشد.
باستان شناسان از روی همین اثار مكشوفه با عمق و عادات و تمدن یك ملت پی می برند.
كشف یك گور قدیمی در تمدن جیرفت متعلق به یك زن و شوهر . اینان مدتی قبل از آتش سوزی و نابودی همیشگی تمدن جیرفت از دنیا رفته بودند. جالب است بدانید هنوز دستبند و زیور آلات زن به همراه اسكلت مشخص بود و با نگاه اول مشخص می شد كه كدام زن و كدام مرد هستند...سن تقریبی این دو حدود ۳۰ سال بوده و چنان عاشقانه در بغل و كنار یكدیگر بخاك سپرده شدند كه گویی در آن دنیا نیز با یكدیگر خواهند بود.
در كنار آنها مقداری غذا و لوازم مورد نیاز در آن دنیا برایشان گذاشته شده.
تمدن جیرفت مرکز بسیاری از فعالیتهای صنعتی و هنری بوده، و نمونههای جالب و بدیعی از زیورآلات در آنجا به دست آمده است. باستان شناسان با یافتن مهرهها و گردنبندهایی از لاجورد و طلا در یک گور در باره روشهای ساخت ورقهها و مفتولهای طلایی به تحقیق پرداختند و دریافتند صنعتگران شهر سوخته با ابزار بسیار ابتدایی ابتدا صفحههای طلایی بسیاز نازک به قطر کمتر از یک میلیمتر تهیه کرده و بعد آنها را به شکل لولههای استوانهای درمی آوردند و پس از اتصال دو سوی ورقهها به یکدیگر مهرههای سنگ لاجورد را در میان آن قرار میدادند. انواع سفالینهها و ظروف سنگی، معرق کاری، انواع پارچه و حصیر یافت شده که معرف وجود چندین نوع صنعت، به ویژه صنعت پیشرفته پارچه بافی در آنجاست. تاکنون 12نوع بافت پارچه یکرنگ و چند رنگ و قلاب ماهیگیری در تمدن جیرفت به دست آمده و مشخص شده مردم این شهر با استفاده از نیزارهای باتلاقهای اطراف هامون سبد و حصیر نیز میبافتند و از این نیها برای درست کردن سقف هم استفاده میکردند.
اين مهرها كه جهت شناسايي افراد مهم، يا حكومتی و يا برای شناخت تجار معروف در طول تاريخ استفاده میشده است . تا كنون اين مهرها بيشتر در حفاريهای دوران هخامنشی كشف گرديده بود.
اين مهر ها براي فرمان هاي حكومتي و شناسايي مالالتجاره استفاده ميگرديده است.
نكته قابل توجه اينكه با كشف تعداد زيادي از اين مهرها معلوم گرديد كه ساكنان شهر چنان پيشرفته بودند كه از تجارت و سلسله مراتب اجتماعي كاملا” برخوردار بودند و چنان طبقات اجتماعي جالب و پيشرفتهای داشتند كه افراد با توجه به موقعيتشان نسبت به يكديگر از برتری و شناسايي خاصي برخوردار بودند. چ
این شهر در ۳۲۰۰ سال قبل از میلاد پایه گذاری شده است. ( بیش از ۶ هزار سال پیش)
ويديوى از عکسهای اسکلتهای ۵ متری پیدا شده در جيرفت كه طبق معمول به نام اسکلتهای پیدا شده در یونان در یوتیوب منتشر شده است.