مهر ۰۳، ۱۳۹۶
جان آلن
تک تیرانداز امریکایی که در سال ۲۰۰۲ با جنایتهای زنجیره یی سراسر امریکا را در ترس و وحشت فرو برده بود، امروز در زندان مرکزی ویرجینیا اعدام می شود. جان آلن John Allen نه تنها برای امریکاییان بلکه برای مردم بیشتر کشورهای جهان چهره یی شناخته شده است. او پاییز سال ۲۰۰۲ را در تاریخ امریکا به فصل سیاه تبدیل کرد. جان آلن پیش از این خواستار توقف حکم اعدامش شده بود اما این درخواست مورد موافقت قرار نگرفت و شمارش معکوس برای تک تیرانداز سیاهپوست آغاز شد. این در حالی است که همدست او به نام لی بوید مالوو همچنان در زندان به سر می برد و بنا به حکم قضات ویرجینیایی تا پایان عمر هرگز آزادی را تجربه نخواهد کرد. جان آلن ۴۸ساله زمانی که تصمیم به کشتارهای سریالی گرفت لی بوید را نیز که آن زمان ۱۷ سال بیشتر نداشت با خود همراه کرد. او ابتدا یک سلاح خودکار بوش مستر ۲۳۳ دوربین دار خرید و سپس به همراه همدست جامائیکایی خود تور جنایتهایش را از ایالت آلاباما شروع کرد. دو مرد تیره پوست سوار بر یک خودروی شورلت کاپریس تولید ۱۹۹۰ در خیابانها پرسه می زدند و طعمههایشان را به صورت اتفاقی شکار می کردند.
جان آلن در صندوق عقب خودرواش حفره یی ایجاد کرده و از راه دور و از داخل این حفره به قربانیانش تیراندازی می کرد. پس از آنکه اهالی آلاباما از تکرار جنایتهای مشابه به وحشت افتادند نوبت به شهروندان لوئیزیانا رسید. جان آلن و لی بوید از آن دست قاتلان سریالی هستند که جرم شناسان به آنها لقب قاتلان زنجیره یی در سفر داده اند چراکه آنان در یک شهر و ایالت مقیم نمی شوند و ترجیح می دهند جغرافیای جرائم خود را گسترده و وسیع تر کنند. دو مرد مسلح پس از آنکه در آلاباما و لوئیزیانا شش نفر را به قتل رساندند، جنایتهایشان را در مریلند، واشنگتن و ویرجینیا ادامه دادند و سه مقتول دیگر نیز به آمار خود اضافه کردند و البته به سوی سه تن دیگر نیز آتش گشودند که آنها فقط زخمی شدند و از مرگ نجات یافتند. تمام این جنایتها طی سه هفته به وقوع پیوست و سراسر امریکا را در بهت و اضطراب فرو برد. صدها افسر اف بیآی در جست وجوی تک تیرانداز ناشناس بودند و دولت برای شناسایی و دستگیری او ۱۰ میلیون دلار جایزه تعیین کرد.
سرانجام این پلیس ویرجینیا بود که توانست جان آلن و همدست نوجوانش را بازداشت کند. یکی از ماموران که در عملیات دستگیری این دو شرکت داشت، می گوید؛ «ما شورلت کاپریس را محاصره کردیم. وقتی دو متهم از آن پیاده شدند خیلی تعجب کردم. آنها به همه چیز شباهت داشتند جز قاتلان زنجیره یی به ویژه لی بوید که چهره یی معصومانه داشت.» دستگیری این متهمان پس از آن انجام شد که جان آلن مردی به نام هارولد وین میرز را در یک پمپ بنزین در ماساچوست به ضرب گلوله به کام مرگ کشاند. او پس از محاکمه به اتهام همین قتل به مرگ محکوم شد. وکیل مدافعش نتوانست راه نجاتی برای او پیدا کند و درخواست تعویق اجرای حکم نیز رد شد. وکیل جان که سرسختانه برای لغو حکم اعدام موکلش تلاش کرده است، می گوید؛ «ویرجینیا مردی را اعدام خواهد کرد که به بیماری شدید روانی مبتلا است.» البته ادعای روانی بودن جان آلن هرگز به صورت رسمی مورد تایید قرار نگرفت و همین مساله پرسشی اساسی را به وجود آورد؛ تک تیرانداز سیاهپوست از این قتلها چه هدفی را دنبال می کرده است. انگیزه او از این کشتارها هرگز مشخص نشد. جان زمانی یک سرباز منظم و منضبط بود که در جنگ اول خلیج فارس نیز حضور داشت اما بناگاه تغییر مسیر داد. عده یی میگویند این مرد زمانی از مرز جنون عبور کرد که یک قاضی حکمی صادر کرد مبنی بر اینکه او باید فرزندانش را بهمسر سابقش بسپارد. گروهی دیگر نیز عقاید ضدامریکایی را دلیل این جنایتها عنوان میکنند. با اعدام جان آلن این پرونده بسته نخواهد شد چرا که لی بوید مالوو همچنان در زندان است. اگرچه متهم ردیف نخست این وقایع همان جان بوده ولی محاکمه لی بوید از حساسیت بیشتری برخوردار شد و قریب به یکسال طول کشید. مدارکی وجود داشت که ثابت میکرد این پسر ۱۷ ساله در قتل یک مامور اف بیآی نقش اول را ایفا کرده است. آن مقتول که لیندا فرانکلین نام داشت حین انجام وظیفه مقابل یک کلیسا هدف گلوله قرار گرفت و از پا درآمد. دادستان عقیده داشت با توجه بمحرز بودن جرم لی بوید در این قتل و همچنین از آنجا که اثر انگشت او روی سلاحی که هفت نفر با آن کشته شده اند پیدا شده است وی نیز باید به اعدام محکوم شود. آنزمان گفته میشد لی بوید پس از آن با جان آلن همراه شد که فهمید کارهای اقامتیاش در امریکا با مشکل مواجه شده است. این درحالی بود که پدر او از کودکی و مادرش نیز وی را از ۱۵ سالگی ترک کرده بودند و از آن زمان وی با جان زندگی میکرد. با وجود آنکه همه مدارک علیه این پسر ۱۷ساله بود، وکیل مدافع او اعدام یک نوجوان را عملی غیرقابل دفاع توصیف میکرد و حتی تا آخرین حد توانش ایستادگی کرد و توانست او را از تزریق سم نجات و حکم وی را بحبس ابد تقلیل دهد.
«کرایگ کولی» وکیل مدافع «مالوو» می گوید؛ «جان» برای پیش بردن هدفهای خود ذهن موکل مرا از ۱۵ سالگی شست وشو داد و سرانجام از او یک آدمکش حرفه یی ساخت.
در زمان محاکمه این پسر نوجوان یک پروفسور روانشناس بنام «لورنس استیلبرگ» بدادگاه گفت؛ بخش جلویی مغز «لی بوید» که رفتار اجباری و تفکر منطقیاش را کنترل می کند مثل همه انسانها تا ۲۰سالگی تکمیل نمیشود. از طرفی نبود پدر و مادر در کنارش، وی را در پیشبرد رفتارهای ذهنی و اجتماعی دچار مشکل کرده بود.
سرانجام هفت نفر از ۱۲ عضو هیات منصفه دادگاه با اعدام لی بوید مخالفت کردند و این پسر بحبس ابد محکوم شد.