بهمن ۱۴، ۱۳۹۳

سرعت تخریب میراث فرهنگی در لیبی با سرعت صوت برابری می‌کند! کشور زیبا و ثروتمند لیبی‌ نیز به ویرانه تبدیل شد.




با تخریب آثار باستانی کشور‌های کهن، مانند ایران بزرگ که تا صد سال پیش شامل عراق، سوریه، لبنان، ترکیه و امارات میشد، و کشور‌های آفریقایی مانند مصر ، تونس و لیبی‌، غربی‌ها میتوانند تاریخ جعلی‌شان را به خورد نسل‌های آینده بدهند.

سرعت تخریب میراث فرهنگی در لیبی به حدی است که محققان می‌گویندمطالعه تاریخ این کشور درنسل‌های آینده تنها متکی به موزه‌ها و آزمایشگاه‌های بین‌المللی خواهد بود!

باوجود گذشت ۴ سال از ناآرامی‌های موسوم به بهارعرب در کشور لیبی که به خلع”معمر قذافی” و تحولات سیاسی دراین کشور انجامید، آثار مخرب این ناآرامی‌ها بر میراث فرهنگی این کشور همچنان ادامه دارد.

به گزارش مجله نیچر به نقل از “ساوینو دی لیرینا” مدیر هیات باستان شناسی درمنطقه صحرا از دانشگاه “ساپینز” درمقاله‌ای که درهمین مجله چاپ شده است، گزارش مشروحی از وضعیت تخریب و غارت میراث فرهنگی لیبی ارائه داده است.
طبق همین گزارش خشونت، وندالیسم و قاچاق وتجارت آثار باستانی سایت‌های باستان شناسی و میراث فرهنگی و نیز بسیاری از آثار هنری سنگی پیش از تاریخ را از سال ۲۰۱۱ تاکنون از بین برده است.

او همچنین تاکید دارد که هرگونه بررسی درباره میراث فرهنگی لیبی باید با تمرکز بر آشیا وآثاری که درموزه‌ها و مجموعه‌های خصوصی وجود دارد، انجام شود. همچنین تاکید کرده است که پیش از تشدید تخریب‌ها باید تمامی آثارموجود دراین مجموعه‌ها و موزه‌ها باید شناسایی و به صورت دیجیتالی درسطح وسیعی دردسترس عموم مردم ومحققان قرار بگیرد.

او می گوید:« این ایده ونگرش مدرن نسبت به میراث فرهنگی وآثار باستان شناسی که آثار باستانی وفرهنگی دروازه و فرصتی برای مشارکت و هویت ملت‌ها و منبع بزرگ درآمد مالی و نیز تمرکز برای استقرار روابط مستحکم با دیگر کشورها و ملت‌های جهان هستند. اما اکنون همه این امیدها بکلی برباد رفته است.»




سرعت نابودی آثار به حدی است که به گفته او نسل آینده از دانشمندان ومحققان باید در آزمایشگاه‌های بین‌المللی آموزش ببینند.

دولت لیبی با مشکل انواع گروه‌های تروریستی ترکی‌ افراطی مواجه است. افتادن میلیون‌ها قبضه سلاح به دست افراد و گروه‌های تروریستی ، درگیری‌های خونین این گروه‌ها با همدیگر و مهمات منفجر نشده در مناطق درگیری به رخدادی عادی دراین کشورمبدل شده است.
نخست وزیر لیبی اخیرا اعلام کرده است که دولت با همۀ توان خود با گروه‌های تروریستی غربی مقابله خواهد کرد و شهرهای طرابلس و بنغازی را از این گروه‌ها بازپس خواهد گرفت . اما ناظران می‌گویند لیبی پس از سرنگونی قذافی یک روز بی‌آشوب ندیده، و رو به ویرانی‌ است.