چرا در حالی که مناسبات اقتصادی، واردات و صادرات کالا ، بین اسرائیل و ترکیه بیش از پیش شده است و حجم آن تا چند برابر افزایش یافته، عردوغان دیکتاتور ترکیه همچنان برای اسرائیل عربده میکشد و آروغ بدبو میزند؟؟
در اوایل هفته جاری بازدید رسمی محمود عباس رئیس دولت فلسطین و رهبر گروه تروریستی حماس، از آنکارا و دیدار وی با رجب طیب عردوغان رئیس جمهور ترکیه بعمل آمد. عردوغان در کنفرانس مطبوعاتی پایانی اعلام کرد که سیاست اسرائیل مانع اصلی در راه برقراری صلح استوار در فلسطین است، ترکیه در آینده هم با همه وسایلی که دارد در مقابل توسعه طلبی اسرائیلی خواهد ایستاد
موضع سخت دیکتاتور ترکیه در مورد اسرائیل با چه چیز مربوط است؟
یوسف چنار سیاستشناس ترکیه و تحلیلگر مسایل مربوط به اختلافات قومی و رئیس اتستیتو مطالعه چشم اندازهای استراتژیک با رادیو «اسپوتنیک» مصاحبه کرده و ضمن بیان عقیده خود چنین گفت:
توضیح سخنان شدید اللحن رجب طیب عردوغان رئیس جمهوری ترکیه در مورد اسرائیل این است که موضوع فلسطین برای جامعه ترکیه بسیار حساس است. به این خاطر همه گونه گرایشهای منفی پدید آمده در فلسطین بلافاصله در سیاست ترکیه منعکس می شوند. در عین حال این سخنان عردوغان، ترکیه را بعنوان یک کشور پیشتاز معرفی میکند و در رای گیری داخلی به نفع دیکتاتور است و در ریتینگ داخلی رئیس جمهور اثر مثبت می گذارد. گفتنی است که موضع حزب عدالت و توسعه ترکیه در مورد فلسطین در طول ۱۲ سال حکومتش همواره تغییر ناپذیر باقی مانده است.
از این رو من مساعی ترکیه در راه ایجاد دولت فلسطین و خواست آنکارا از اسرائیل تا به مرزهای سال ۱۹۶۷ باز گردد را بعنوان وسیله تقویت برتری ترکیه در منطقه می شناسم. معتقدم که ترکیه به ایراد سخنان شدید اللحن در مورد اسرائیل ادامه خواهد داد. این نکته اهمیت دارد که تا حالا رهبر هیچ یک از کشورهای عربی به گونهای که عردوغان این کار را کرده بود صدای خود را در حمایت از فلسطین در سازمان ملل متحد بلند نکرده بود. همانا این موضع سخت ترکیه علت توجه دولتهای عرب به ترکیه است.
گمان دارم که مناسبات اسرائیل و ترکیه در چشم انداز قابل دید بهتر نخواهد شد.
آریه گوت سیاستشناس اسرائیلی و کارشناس در امور خاور نزدیک و قفقاز، مشاور سفیر ترکیه در اسرائیل در ۲۰۰۸ - ۲۰۱۲ بر آن است که تمایل عردوغان به داشتن چهره رهبر جهان عرب و اسلامی سبب پایان یافتن مناسبات راهبردی دو کشور شد. آریه گوت گفت:
همه سخنان و اعمال عردوغان در مورد اسرائیل جوابگوی منافع ترکیه نبوده و هدفش رسیدن به نیات شخص خود است. اینکه بازیهای سیاسی رئیس جمهور ترکیه در گردش کالا میان دو کشور هیچ تأثیری نداشته و میزان آن فقط افزایش یافت صحت این ادعا را به ثبوت می رساند. الان عردوغان، اسرائیل و رهبری آنرا به همه گناهها متهم میکند ولی فراموش کرده اشاره کند که همانا ترکیه کشور ترانزیتی تروریستها به سوریه و کل منطقه است. همانا با چشمپوشی ترکیه جنگ میان اسلام گرایان و رژِیم اسد در سوریه شروع شد که زمینهساز ظاهر شدن داعش گردید. این در حالی است که زمانی بود که عردوغان اسد را «برادر» مینامید! عردوغان در آن کشور «ورق خونینی» بکار برد و در نتیجه از ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر جان باختند!!
مقر سازمان تروریستی حماس از قطر به ترکیه نقل مکان کرد. گروه تروریستی داعش سفارت خود را در استانبول افتتاح کرد. پس از این اقدام و بسیاری دیگر کارها متهم کردن اسرائیل و رهبری آن به ارتکاب اعمال تروریستی چیزی جز ریاکاری نیست.
هنگام زمامداری عردوغان ترکیه چرخشی بسوی طرفداران اسلام رادیکال انجام داد، حالا حتی موضع ایران نسبت به اسرائیل در مقایسه با ترکیه کمتر رادیکال به نظر می رسد.