به گفته دبیر مطبوعاتی پنتاگون، این قرارداد یکی از بزرگترین معاملات امریکا در سال جاری است.
باید دانست که چه چیزی باعث شده قطر چنین پارتی بزرگی اسلحه از امریکا خریداری کند؟ کارشناسان چند دلیل برای این مساله بیان می کنند.
شیخ حمد بن خلیفه ثانی امیر قطر و لاشخورها |
هلی کوپترهای جنگنده مدل «آپاچی» و ضدموشکهای «پِتریوت» از موارد اصلی این معامله هستند. خطر درگیری با اعراب می تواند دلیل اصلی برای امارات باشد و او را به سمت انجام چنین معاملهای ترغیب کند. باریس دالگوف کارشناس ارشد مرکز مطالعات عرب و اسلامی از انستیتوی شرق شناسی با اشاره به این موضوع می گوید: «قطر ایران را به عنوان دشمن می بیند اما حقیقت این است که معامله در زمانی انجام گرفته که روابط میان تهران با همسایگانش در حاشیه خلیج فارس پر تنش نیست. با این حال اکنون تنش دیگری احساس می شود. روابط میان دوحه با بسیاری از کشورهای عربی به شدت سرد شده است. نه تنها عربستان سعودی که دیگر اعضای شورای همکاریهای دول عربی خلیج فارس و حتی عراق و مصر روابط سردی با دوحه دارند. اختلاف نظرها به خاطر حمایت قطر از گروهکهای رادیکال و از جمله اخوان المسلمین است.
برخی کارشناسان این عامل را دلیل اصلی دوحه برای مجهز کردن خود در بخش نظامی می دانند. یوگنی ساتانوفسکی رییس انستیتوی خاور میانه در این رابطه می گوید: «قطر نیز مانند ترکیه با تمام همسایگان خود دچار اختلاف شده و در انزوای مطلق به سر میبرد . عربستان سعودی، بحرین و امارات سفرای خود را از قطر فراخوانده اند. قطر را در مقابل انتخاب گذاشته اند که یا همکاریهای خود را با اخوان المسلمین خاتمه دهد یا از لیست شورای همکاریهای کشورهای عربی خارج شود. به همین خاطر قطر دلیل کافی برای احساس خطر دارد. علاوه بر این، شرایط در نقاط پرتنش منطقه اصلا ثبات ندارد. ساختارهایی که قطر در لبنان، سوریه و عراق حمایت می کند در حال مبارزه با سازمان هایی هستند که از طرف دیگر کشورهای خلیج فارس حمایت می شوند».
در شورای همکاری ها، قطر متهم به برهم زدن امنیت کشورهای عربی خلیج فارس شده و این کشورها به فکر تشکیل سازمان جدید بدون حضور قطر هستند. دوحه در صورت وقوع جنگ به سختی می تواند روی «سپر دفاعی» در شورای کشورهای عرب حساب باز کند.
به این ترتیب، در منطقه یک اسرائیل دیگر بوجود می آید.( قطر با ۳۰۰ هزار نفر جمعیت، کوچکتر از آن است که حتی مطرح شود، قطر از آن جهت خطرناک است که یک مشت ادمخور را اجیر کرده و راهی کشورها و مردم بیگناه میکند و دست در دست ترکیه منطقه را به جنگ و ویرانی کشانده است) به عبارتی کشوری کوچک در میان دشمنان قرار می گیرد و نیاز به حجم زیادی سلاح مدرن پیدا می کند. تاریخ به ما یادآوری می کند که سلاح به خودی خود نمی تواند امنیت را تامین کند. گاهی اوقات، جمع کردن سلاح و تجهیزات نظامی در یک کشور به ضرر خود آن کشور تمام می شود. به عنون مثال، سرنوشت معمر قذافی را می توان مورد توجه قرار داد که قطریها در در سرنگون او نقش فعال داشتند.
پس اسلحه یک عامل مهم اما نه مهمترین عامل در حفظ حیات در میان دشمنان است. به لطف قرارداد قطریها با امریکا، قویترین سلاحها به این کشور روانه می شود. اما باید دید که در آینده چه خواهد شد.
منبع: صدای روسیه