چرا جنگنده اوکرائینی « سو -۲۵» مدتی قبل از فاجعه به هواپیمای بوئینگ نزدیک شده بود و چرا کی یف این حقیقت را تکذیب می کند؟
روسیه رسما در روز ۲۲ ماه ژوئیه تمام اطلاعات دریافتی از وسایل کنترل عینی در باره فاجعه هواپیمای « بوئینگ -۷۷۷» در اوکراین را در اختیار اتحادیه اروپا گذاشت. این کار یک شبانه روز پس از آن انجام شد که در کنفرانس مطبوعاتی در مسکو، وزارت دفاع روسیه اطلاعات دریافتی از وسایل ردیابی روسیه را آشکار ساخت. نظامیان روسیه وضعیتی را که قبل از سقوط هواپیما در خاک دونتسک اوکراین شکل گرفته بود به ثبت رساندند.
این اطلاعات باعث آن شد تا نظامیان روسیه بخواهند کی یف به سوالات زیادی در این خصوص پاسه بدهد: علت تشدید فعالیت رادارهای اوکرائینی در آستانه وقوع تراژدی و دستور « لغو فرمان» پس از آن چه بوده است؟ سیستم ضد هوایی « بوک» قبل از این فاجعه در نزدیکی اراضی تحت کنترل نیروهای مردمی چکار می کرده و چرا پس از وقوع این فاجعه فورا از آنجا خارج شده است؟ چرا جنگنده اوکرائینی « سو -۲۵» مدتی قبل از فاجعه، از ۳ تا ۵ کیلومتر به هواپیمای بوئینگ نزدیک شده بود و چرا کی یف این حقیقت را تکذیب می کند؟
کی یف هنوز پاسخی به سوالات مسکو نداده است، هر چند دو شبانه روز از زمان مطرح شدن آنها می گذرد. آندری کارتاپولوف، رئیس اداره عملیات اصلی ستاد کل نیروی هوایی فدراسیون روسیه در کنفرانس مطبوعاتی مسکو سوال اصولا مهمی برای معلوم کردن شرایط سقوط هواپیما از آمریکا پرسید:
- بر طبق اعلامیه نماینده آمریکا، آنها عکسهای فضایی در اختیار دارند که تأییدی بر آن است که نیروهای مردمی موشکی بسوی هواپیمای مالزی پرتاب کردند. اما هیچ عکس این عکسها را ندیده است. اگر آمریکاییها چنین عکسهای ماهوارهای دارند خواهش می کنیم آنها را برای بررسی آتی در اختیار جامعه جهانی بگذارند. حال باید دید آیا مصادف شدن زمان فاجعهای که برای هواپیمایی مالزی رخ داد و زمان نظارت ماهواره آمریکایی بر خاک اوکراین تصادفی بوده است یا خیر. آمریکاییها این عکسها را به هیج کس نشان ندادند، نه به اتحادیه اروپا و نه مسکو. هر چند قول داده بودند روز سه شنبه این عکسها را ارسال کنند. در همان روز در کنفرانس مطبوعاتی در واشنگتن نمایندگان سازمان اطلاعات آمریکا نتوانستند هیچ گونه ثبوت دست داشتن نیروهای مردمی دونتسک و روسیه در سقوط هواپیما را ارائه بدهند. هر چند کاخ سفید و وزارت امور خارجه یکصدا گفتند که همانا سرویس ویژه ثبوت قانع کننده این موضوع را که چه کسی هواپیما را زده است ارائه داده است. کارمند سازمان اطلاعات آمریکا گفت: « ما از نام و عنوان کسی که بوئینگ را مورد هدف قرار داده برخوردار نیستیم و بطور ۱۰۰ درصد نمی توانیم با اطمینان ملیت کسی را اعلام کنیم که به بوئینگ شلیک کرده است.»
در کنفرانس مطبوعاتی ، کارمندان سازمان اطلاعات عکسهای ماهوارهای مشخصی را نشان ندادند و عکسهای فضایی و اصلاعات از شبکههای اجتماعی را ارائه دادند که حاوی اطلاعات چندانی نبودند. آنها بر این اساس گزینه خود را مطرح کردند که هواپیما احتمالا اشتباها توسط نیروهای مردمی زده شده است. بهرحال سرویس ویژه آمریکا اعتراف کرد که نمی توانند موثق بودن آنچه دولت اوکراین در اینترنت درج کرده است را مورد تأیید قرار بدهد. قبلا تعدادی از کارشناسان به آثار مشخص مونتاژ در آن کلیپهای شبکه اجتماعی اشاره کردند که کارمندان اوکرائینی و آمریکایی به عنوان ثبوت به آنها استناد می کنند.
ایگور شیشکین معاون رئیس انستیتو کشورهای عضو جامعه همسود معتقد است که هیچ چیز غیر منتظرهای در موضع آمریکا نیست: می شد انتظار چنین پیشرفت حوادث را داشت. آمریکا تحت هیچ شرایطی ثبوتهای ارائه شده توسط روسیه در رابطه با این حادثه را قبول نخواهد کرد. آمریکا رسما هر گونه ثبوت ارائه شده در باره این این قضیه را تبلیغات اعلام کرده است. آمریکا بدون ارائه هر گونه ثبوتی، می خواهد این حرف خود را به کرسی بنشاند.
اما واضح است که آمریکا هیچ گونه ثبوتی در این باره ندارد. سخنگوی سازمان اطلاعات آمریکا در کنفرانس مطبوعاتی اعتراف کرد که نهاد وی هیچ گونه ثبوتی در باره دست داشتن مسکو در این حادثه و یا ثبوت اینکه روسیه گویا استفاده از سیستم ضد هوایی – موشکی « بوک» را به نیروهای مردمی آموزش داده است ندارد.
گزینهای که بارها از سوی غرب تکرار شده و در اینباره است که گویا این سیستمها را روسیه به نیروهای مردمی داده است با شکست روبرو شد. نماینده سرویس ویژه آمریکا اعتراف کرد که سازمان اطلاعات آمریکا انتقال سیستم ضد هوایی « بوک» از طریق مرز روسیه و اوکراین را به ثبت نرسانده است.
منبع: صدای روسیه