گنجینه راجا و مهاراجا – زیورآلات باشکوه - سربندها، بازوبندها و دستبندهای ساخته شده از طلا ، پلاتین و الماس و یاقوت...
موزه کرملین مسکو نمایشگاه جالبی به بازدیدکنندگان هدیه می کند - « هند: جواهراتی که جهان را تسخیر کرده است». این نمایشگاه از ۱۲ آوریل تا ۲۷ ماه ژوئیه برپا خواهد بود و تنوع کامل سنت جواهر سازی کشور هند را به نمایش گذاشته و بینندگان را با بهترین نمونه این هنر آشنا خواهد کرد که توسط جواهرسازان هندی و ایرانی طی چند سده از قرن ۱۶ تا ۲۱ ساخته شده است.
درخشش سنگهای قیمتی و زیورآلات بسیار ظریفی که از آنها ساخته شده اند، باعث شگفتی می شوند! حدود ۳۰۰ شاهکار هنر جواهرسازی از یکسری موزه و کلکسیونهای شخصی اروپا، آسیا و آمریکا (جواهرات چپاول شده از امپراتوری صفوی ( از مرزهای هند تا یونان) و هند) به معرض نمایش گذاشته شده اند.. دو سالن موزه کرملین برای جا دادن این وسایل با شکوه لازم شد: سالن نمایشگاهی « اوسپنسکی» و اطاق تک ستونی کاخ اسقفی. نکته جالب آن است که زیورآلات سالن اول، با وجود آنکه به قرن ۱۷ و یا ۱۹ تعلق دارند ، تماما در زندگی معاصر کنونی مورد استفاده قرار می گیرند.
یلنا گاگارینا، مدیر موزه کرملین مسکو در این باره گفت: اگر کسی در زمان جشنها سفری به هند کرده است، حتما دیده است که زنان و مردان از جواهرات و زیورآلاتی برای سربندها و دیگر پوششهای سر در زمان برگزاری جشنها و مراسم مهم استفاده می کنند. هند از این نقطه نظر یک دنیای جالب است، زیرا یک زن هندی نمی تواند بدون زیورآلات طلایی از خانه خارج شود. هر گونه زیوری که زن یا مرد هندی استفاده می کند از معنای سمبولیک خاصی برخوردار است.
در کنار ویترین زیورآلات عروسی که از سینه ریز ، گوشواره و زیوری برای سر تشکیل شده است، یلنا گاگارینا که سعی می کند همه اینها را توی دست جا بدهد تعریف می کند که سینه ریز به تنهایی حدود ۱۰ کیلو وزن دارد!
- در ساخت این نوع زیورآلات، نه تنها الماس و مرواریدهای اعلا استفاده می شود ، بلکه از فن بینظیری در ساخت آنها بهره گرفته می شود که پشت آنها به همان زیبایی روی زیور است. در هند به این نکته توجه زیادی می شود: آنچه با بدن شخص تماس پیدا می کند باید به همان زیبایی روی آن باشد. نقش پشت زیور با سمبلها و تصاویر خاص خود که روی لعاب انجام می شود داستان کاملا دیگری است.
مونو کاسلیوال نابغه هنر معاصر جواهر سازی هند که در سال ۲۰۱۲ میلادی بدرود حیات گفت این جواهرات را ساخته است. نمایشگاه کنونی موزه کرملین خاطره او را زنده می کند. زیورآلات مجلل عروسی در کارگاه این جواهر ساز نگهداری می شود و فقط ثروتمندان می توانند آن را برای مراسم عروسی کرایه کنند.
هر یک از وسایل نمایشی سفری در تاریخ گذشته – در سنن، باورها و افسانههای کشورهای شرق و عجایبی است که اروپائیان را طی قرون افسون کرده است. یلنا میخائیلووا هماهنگ کننده نمایشگاه در باره دو زیور عروسی سال ۱۹۰۰ میلادی تعریف کرده گفت: یکی از طرف والدین در روز عروسی به عروس هدیه شد که دارایی زن تا آخر عمر – بانک و تضمین آزادی و استقلال- او به حساب می آید. دومین زیور از طرف شوهر در ۶۰-مین سالگردش به زن هدیه شد. اگر زن طوری از شوهرش مواظبت و مراقبت کرده که تا سن ۶۰ سالگی زنده مانده این هدیه از طرف شوهر به او هدیه می شود. زیرا به باور هندیها زندگی انسان تا ۱۲۰ سال ادامه می یابد و ۶۰ سال نشانه آن است که شوهر نیمی از زندگی خود را سپری کرده است.
زیور آلات طلا ، دستبند، بازوبند و مچ بند ، زیوری بر فرق سر و زیورآلاتی برای نیم تنه زنانه – همه اینها مزین به سنگهای قیمتی هستند که گاهی وزن بعضی از آنها به ۲۵۰ قراط می رسد! جمع کل سنگها در یک زیور گاهی حتی به ۱۰۰۰ قراط می رسد! شفافیت زمرد و اندازه و برش الماسها شگفت آور است. یاقوت کبود دراین نمایشگاه یک سنگ کمیاب است، زیرا درهند بندرت از آن استفاده می کنند، زیرا یاقوت کبود را - سنگ الهه مرگ « کالی» می دانند که به رنگ آبی مجسم می شود. اما زنان هندی از زیورآلات زیادی در آرایش موها و بینی استفاده می کنند.
یکاترینا شربینا، هماهنگ کننده دیگر نمایشگاه به زیوری به شکل مار کبرا توجه کرده گفت: در جنوب هند، توجه خاصی به مار کبرا می شود. مار کبرا مورد احترام زیاد است و جشنهای خاصی به افتخار « ناگام» ( مار کبرا را بدین نام می نامند) برگزار می شود. زیورآلات زیادی بشکل مار کبرا ساخته می شود. آنها معتقدند که مار کبرا، جانوری صبور و آرام است و هرگز اول حمله نمی کند و اغلب روحیات مار را با روحیات زن مقایسه می کنند. از آنجا که مار کبرا سمبل باروری نیز هست، از او برای تولد فرزندان پسر درخواست کمک می کنند.
در این نمایشگاه توجه خاصی به تأثیر سبک هندی بر توسعه هنر جواهر سازی اروپایی و نفوذ متقابل جالب سنن و فرهنگها در یکدیگر شده است. کافیست یادآوری شود که هند وطن سنگهای قیمتی است و این سنگها تا قرن ۱۸ همانا ازهند به اروپا صادر می شد. حتی وقتی اسپانیولیها آمریکا را به تصرف درآوردند ، سنگهای معدنی آنجا را برای برش به هند می بردند.
این نکته که نمایشگاه در مسکو برگزار می شود بسیار سمبولیک است، زیرا مسکو نقطه مهمی در راه ازهند به اروپا و حلقه پیونددهنده شرق و غرب است.
منبع: صدای روسیه