خلاصه مذاکرات هستهای بین جمهوری اسلامی و آمریکا: آمریکا باید بپذیرد، سرنوشت ۷۰ میلیون ایرانی فدای فلسطین، لبنان، سوریه و عراق گردد، در غیر اینصورت مذاکره بی مذاکره!
یک منبع دیپلماتیک اعلام کرد آمریکا در خصوص مسائل منطقه پیشنهادی هفت بندی به جمهوری اسلامی ارائه کرده است اما طرف جمهوری اسلامی آن را نپذیرفته است.
به گزارش فارس، روزنامه السفیر لبنان در گزارشی به نقل از یک منبع دیپلماتیک اعلام کرد که آمریکا پیشنهادی بسیار مهم به جمهوری اسلامی ارائه کرده است که یک بند آن درباره فلسطین و آوارگان است.
السفیر نوشت: اصرار جبران باسیل وزیر خارجه لبنان در نشست اخیر وزرای خارجه عرب در قاهره، بر رد کردن بندی درباره نپذیرفتن اسکان آوارگان فلسطینی در مکان هایی که اکنون زندگی می کنند، سوالات جدیدی را درباره پشت پرده این اصرار مطرح کرد.
این روزنامه لبنانی افزود: اطلاعات رسیده نشان می دهد که آمریکا پیشنهادی به ایران و متحدان منطقهای آن داده است که یک بند آن درباره اسکان آوارگان فلسطنیی است. و با این که امتیازات خوبی برای ایران داشته است، جمهوری اسلامی آن را رد کرده است!! چون ایرانی فدای عرب باید باشد و تا منافع اعراب کاملا رعایت نشود، جمهوری اسلامی هیچ نوع سازشی را نمیپذیرد حتی اگر به قیمت نابودی تمامی ایران باشد! مرگ بر آخوند و مرگ بر مردمی که چنین بیغیرتند و تفاله وار روزگار میگذرانند!
السفیر نوشت که در پشت پرده ماجرا پیشنهادی است که آمریکا در پی حوادث یازده سپتامبر ۲۰۰۱ به جمهوری اسلامی داد. زمانیکه در میان تصمیم گیرندگان آمریکایی این جو حاکم شد که عربستان متهم به پوشش فعالیت القاعده و شاخههای آن است و باید به آن حمله شود و نظام آن تغییر داده شود و نظام سلطنتی به نظام سلطنتی مشروطه تبدیل شود و در این حالت اماکن مقدس دارای حالت خاص و نوعی استقلال باشد
بر اساس این گزارش، آمریکا از طریق میانجیهای مورد اعتماد خود به جمهوری اسلامی و متحدانش در منطقه پیشنهاد بهبود روابط را داده است. پاسخ محور مقاومت بدین گونه بود «اسرائیل و کشور مستقل فلسطینی وعده داده شده به پایتختی قدس شریف چه می شود؟».
این گزارش حاکی است که آمریکایی ها، سخن گفتن درباره اسرائیل و تشکیل کشور فلسطینی را نپذیرفتند و از طریق میانجی این پیام را دادند که «این موضوع در حال حاضر مطرح نیست، زیرا اولویت ما مبارزه با تروریسم و اسلام تکفیری مورد حمایت عربستان سعودی است».
اما پاسخ جمهوری اسلامی در آن زمان بسیار جالب توجه است.
السفیر افزود که جمهوری اسلامی و متحدانش نیز در پاسخ گفتند «ما نمی توانیم وارد روند بهبود روابطی بشویم که به ضرر هر کدام از کشورهای منطقه تمام بشود، مگر اینکه قبل از آن از سرنوشت کشور مستقل فلسطین، موافقت روشن آْمریکا با تشکیل این کشور، مجبور ساختن اسرائیل به عقب نشینی از همه سرزمینهای عربی اشغال شده در جولان، لبنان و فلسطین به مرزهای سال ۱۹۶۷ میلادی شناخت و آگاهی پیدا کنیم. در آن صورت می توان بر اساس یک استراتژی فراگیر عربی و منطقهای درباره آینده اوضاع منطقه خاورمیانه بحث و گفت وگو شود».
این امر به متوقف شدن تماس هایی که به همت دولت سوئیس صورت می گرفت، شد. عربستان سعودی بعدها از پیشنهاد آمریکا آگاهی پیدا کرد و از طریق «ترکی الفیصل» سفیرش در لندن، «بندر بن سلطان» سفیر ریاض در واشنگتن و «سعود الفیصل» وزیر خارجه این کشور به آمریکایی ابلاغ کرد که آمادگی کامل دارد که همه خواستههای آمریکا در مبارزه با تروریسم را برآورده سازد.
در آن هنگام نظریه پردازان آمریکا، نظریه «هرج و مرج خلاق» را مطرح ساختند که به شکل گیری «خارومیانه جدید» می انجامد. این امر به ایجاد ائتلافهای گسترده بین آمریکا و متحدان غربیاش شکل گرفت که نقطه اوج آن در سرنگونی نظام طالبان، اشغال عراق و جنگ علیه مقاومت لبنان در سال ۲۰۰۶ نمود پیدا کرد. این امر با گسترش پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس همراه شد.
از سال ۲۰۰۱ تا سال ۲۰۱۱ تصمیم گیران غربی دریافتند که جنگ آنها علیه مردم منطقه به ثمر نشسته است و لذا واشنگتن تصمیم گرفت سیاست جدیدی را در پیش بگیرد.
السفیر در ادامه افزود که منبع خبر این پیشنهاد یک دیپلماتیک شرقی است و مدعی شد که واشنگتن این بسته را به منطور حل منازعه اسرائیلیعربی و تشکیل دولت فلسطین [بار دیگر] تدوین کرده تا آن را بر جمهوری اسلامی و متحدانش عرضه کند.
این بسته پیشنهادی بر پایه عدم بازگشت فلسطینیها و اسکان آنان در مناطق اقامت فعلیشان در دیگر کشورها از جمله لبنان شکل می گیرد و [ادعا شده است که] در مقابل به محور مقاومت تضمین داده می شود که نقش و نفوذ آن در لبنان و کشورهای عربی افزوده شود، [اما هیچ ضمانتی برای عملی شدن این وعده ها ارائه و تشریح نشده است].
بر اساس گفته این منبع آگاه؛ پیشنهاد هفت بندی آمریکا به شرح زیر است:
۱) آمریکا قبول می کند که موضوع تغییر و با تعدیل منشور حکومتی لبنان که از معاهده «طائف» برآمده است، مورد بحث و بررسی قرار گیرد. تا بدینوسیله برخی از اختیارات نخست وزیر گرفته شود و به رئیس جمهوری بازگردانده شوند.
۲) واشنگتن برای توزیع دوباره روؤسای دستگاههای نطامی و امنیتی لبنان میان طوائف این کشورآمادگی دارد، تا بدینوسیله فرماندهی ارتش به شیعیان منتقل شود و فرماندهی نیروهای امنیت داخلی نزد اهل سنت بماند و مدیریت کل نیروهای امنیت عمومی به مارونیها داده شود.
۳) آمادگی واشنگتن بر ابقای نظام سوریه و رهبران آن.
۴) آمادگی آمریکا برای فشار آوردن بر پادشاه بحرین به منظور پذیرش خواستههای معارضان و موضوع نظام مشروطه سلطنتی که اکثریت حق حکمرانی در آن را داشته باشند.
۵) از عربستان سعودی خواسته می شود که به حمایتهای مالی خود از جماعتهای سلفی و تندرو در منطقه پایان دهد و در راستای تضعیف نقش عربستان به عنوان رهبر کشورهای اسلامی فعالیت شود و همچنین بر ریاض فشار وارد شود تا به شهروندان مناطق سرشار از نفت شرق این کشور حقوق شهروندی و مدنی بدهد و آنها را وارد فعالیتهای عمومی عربستان کند.
۶) بر اسرائیل فشار آورد تا از مزارع شبعا (در لبنان) و بلندیهای جولان سوریه و همچنین از کرانه باختری رود اردن و نوار غزه عقب نشینی کند و با تشکیل کشور فلسطینی در مرزهای ۱۹۶۷ موافقت کند و شهروندان عرب فلسطینی در داخل اسرائیل باقی بمانند.
۷) نقطه اوج این بسته پیشنهادی آمریکا دارای یک پیشنهاد بسیار غافلگیر کننده است. بر اساس این بند، آمریکا آماده است تا تحقیقات دادگاه بین المللی مسئول رسیدگی به پرونده ترور رفیق حریری را به سمت جماعتهای سلفی تندروی سنی ببرد. این امر با رفع ممنوعیت معلومات اطلاعاتی آمریکا و تصاویر ماهوارهها صورت می گیرد. دادههای مذکور می توانند حقیقت ترور را برای همیشه روشن کنند.
این منبع دیپلماتیک معتقد است که نتیجه حتمی مضمون چنین پیشنهادی، بازگرداندن درگیری مسیحی اسلامی در لبنان و بر افروختن آتش در تمام منطقه بین جمهوری اسلامی و متحدانش از یک طرف و کشورهای عربی حاشیه خلیج پارس از طرف دیگر خواهد بود. این امر امکان بقای اسرائیل به مدت ۱۰۰ سال دیگر را برایش مهیا می سازد. در نتیجه طرفی که پیشنهاد را قبلا رد کرده، امکان ندارد که در شرایط فعلی چنین پیشنهادهای خطرناکی را قبول کند. بویژه اینکه منطقه شاهد جنگهای شدیدی در چند جبهه مختلف است و هدف همه آنها تکه تکه گردن کشورهای عربی و از بین بردن آرمان فلسطین است.
منبع: دیپلماسی