آذر ۳۰، ۱۳۹۲

یلدای ایرانی‌ سند انکار ناپذیری برای دانش عظیم ستاره شناسی‌ نیاکانمان در هزاران سال پیش است.


امروز(شنبه ۳۰ آذرماه برابر با ۲۱ دسامبر ۲۰۱۳) شب یلدای ایرانی‌ است که سنتی هزاران ساله میباشد، یعنی‌ نیاکان ما هزاران سال پیش می‌دانستند که چگونه زمین به دورِ خورشید میچرخیده و تمامی تحرکات کیهانی را محاسبه میکردند. ایرانی‌‌ها محاسبه کرده‌اند که ساکنان نیمکره شمالی زمین شاهد کوتاهترین روز و بلندترین شب سال خواهند بود که نشانگر یکی از چهار ایستگاه اصلی مسیر زمین در سفر سالانه آن به دور خورشید است.

محور چرخش زمین تقریبا در فضا ثابت است، حتی در حالت چرخش زمین بدور خورشید در طول یکسال این محور تغییر نمی‌کند.

در نتیجه وقتی زمین در مکان خاصی از مدار قرار می‌گیرد، نیمکره شمالی بسمت خورشید متمایل شده و ساکنان این مناطق شاهد آغاز فصل تابستان خواهند بود.

شش ماه بعد وقتی زمین در جهت مخالف خورشید قرار می‌گیرد، نیمکره شمالی از خورشید دور شده و فصل زمستان آغاز می‌شود؛ در این زمان ساکنان نیمکره جنوبی شاهد انقلاب تابستانی هستند.





انقلاب تابستانی و زمستانی در نیمکره شمالی به ترتیب در ۲۱ ژوئن (۳۱ خرداد) و ۲۱ دسامبر (۳۰ آذر) آغاز می‌شوند.

امروز شنبه ۲۱ دسامبر (۳۰ آذر) ما ایرانی‌‌ها و یا ساکنان نیمکره شمالی زمین با پشت سر گذاشتن طولانی‌ترین شب سال، فرا رسیدن فصل زمستان را جشن می‌‌گیریم.

همزمان با آغاز انقلاب زمستانی، قطب شمال زمین در حداکثر شیب از خورشید قرار گرفته و آفتاب ظهر در پایین‌ترین نقطه افق دیده می‌شود.

در این زمان خورشید در بیشترین فاصله از خط استوای آسمانی (کلستیل اقواتر) قرار می‌گیرد.

در طول شش ماه آینده در نیمکره شمالی، روزها طولانی‌تر شده و خورشید مدت زمان بیشتری در افق باقی خواهد ماند.

اما برعکس در نیمکره جنوبی زمین، مردم شاهد طلوع زود هنگام و غروب دیر هنگام خورشید هستند؛ انقلاب زمستانی در نیمکره جنوبی ۲۱ ژوئن (۳۱ خرداد) آغاز می‌شود.

گوگل نیز با تغییر لوگوی خود، آغاز انقلاب زمستانی و شروع فصل زمستان را جشن گرفته است.

منبع