شعاع شهاب سنگی که روز ۱۵ فوریه سال جاری در شهر چلیابینسک سقوط کرد را تقریبا ۱۸ تا ۱۹ متر تعیین کرده اند. ظاهرا وزن این شهاب سنگ نیز ۱۱ هزار تن می باشد که با سرعت ۱۹ کیلومتر در ثانیه در فضای جو حرکت می کرده است. این سنگ پس از برخورد با جو زمین به قطعات کوچک تقسیم شده و با سرعت متوسط ۳۰ کیلومتر در ثانیه به سطح زمین برخورد کرده است. گفتنی است که نور حاصل از آن حتی از نور خورشید نیز بیشتر بوده. این نتیجه گیری را گروه دانشمندان پس از تحقیق بر شهاب سنگ مذکور اعلام کرده اند.
الگا پاپوا کارشناس علمی انستیتوی ژئوسفر از آکادمی علوم روسیه می گوید: «اندازه این شهاب سنگ با یک ساختمان شش یا هفت طبقه برابری می کند. این جسم فضایی با سرعت ۱۹ کیلومتر در ثانیه به جو زمین برخورد کرده و ارزیابی ما کمی بالاتر از این است. تحقیقات ما توسط یک گروه از متخصصین متشکل از ۹ کشور انجام گرفته است. در این میان تحقیقات متخصصین آکادمی علوم روسیه نقش مهمی را ایفا کرده است. موسسه ما و انستیتوی ستاره شناسی و همچنین ژئوشیمی تحقیقات گستردهای انجام دادند».
بسیاری از قسمتهای این جرم فضایی بزرگ در فضای جو نابود شدند و به سطح زمین نرسیدند. سقوط شهاب سنگ چبارکول یا چلیابینسک جزو موارد نادر است. الگا پاپوا می گوید: «اجرام فضایی همیشه به سطح زمین سقوط می کنند، اما ابعاد آنها معمولا خیلی کوچک است، به اندازه چند میلیمتر و یا حتی کمتر. اما تکهای که در چلیابینسک به زمین سقوط کرد، بسیار نادر بوده و حتی بین ۵۰ تا ۱۰۰ سال یک بار رخ می دهد. اتفاق مشابه آن در سال ۱۹۶۳ در فاصله نه چندان دوری از افریقای جنوبی ثبت شده است.»
گروه دانشمندان به مدیریت پیتر براون استاد دانشگاه کانادا تحقیقاتی را در خصوص آتش گرفتن شهاب سنگ در فضای جو زمین انجام دادند. به اعتقاد این گروه، برخورد جرم فضایی با وزن بیش از ۱۰ هزار تن می تواند هر ۳۰ تا ۴۰ سال رخ بدهد. احتمال سقوط شهاب سنگ مشابه به سطح کره زمین در آینده نزدیک بسیار کم است.
شهر چلیابینسک و مناطق اطراف آن شانس آوردند، زیرا فقط قطعات نه چندان بزرگ به سطح آن سقوط کرد. ولادیمیر سوردین استاد دانشکده فیزیک از دانشگاه دولتی مسکو می گوید: «امکان داشت که چیزی مشابه انفجار هستهای رخ بدهد. زیرا انرژی حاصل از سقوط شهاب سنگ نزدیک به ۵۰۰ کیلو تن است. این قدرت به اندازه یک بمب هیدروژنی است. پیامدهای حاصل از سقوط این سنگ نیز می توانست همچون پیامدهای حاصل از انفجار بمب مذکور باشد. به عبارتی این اتفاق می توانست خیلی وحشتناک تر باشد».
یادآور می شویم که تنها بخشی از شهاب سنگ به وزن تقریبی ۴ تا ۶ تن در منطقه چلیابینسک سقوط کرده است. بزرگترین تکه این جرم فضایی به وزن ۶۵۰ کیلوگرم در ماه اکتبر از عمق دریاچه چبارکول بیرون کشیده شد.
متخصصین معتقد هستند شهاب سنگ چلیابینسک که بزرگترین جرم فضایی سقوط کرده به زمین از سال ۱۹۰۸ تا کنون می باشد، می توانسته بخشی از یک شهاب سنگ بسیار بزگتر باشد که از کنار جو زمین عبور کرده. بخش باقی مانده احتمالا یکی از اجرام نزدیک به کره زمین است.
منبع: صدای روسیه
در صبح روز ۲۷ بهمن ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۱۵ فوریه ۲۰۱۳ میلادی در حدود ساعت ۰۹:۱۵ بهوقت محلی یک شهاب سنگ بزرگ با حداقل سرعت ۵۴٬۰۰۰ کیلومتربرساعت تقریباً معادل با ۴۴ برابر سرعت صوت، از فراز منطقه اورال جنوبی روسیه عبور کرد و در بالای شهر چلیابینسک متلاشی گردید. به نظر میرسد بخش اصلی شهاب سنگ در هنگام سقوط به دریاچه چبارکول برخورد کرده باشد. بنا به برآوردهای آکادمی علوم روسیه، وزن این شهاب سنگ که کیایاف-۲۰۱۳ نام گرفت[۶]، بالغ بر ۱۰ تن بوده و در ارتفاع ۵۰-۳۰ کیلومتری از سطح زمین براثر برخورد با جو در هوا منفجر و متلاشی شده است. رادارها تا قبل از برخورد این شهاب سنگ را شناسایی و رهگیری نکرده بودند. شهاب سنگ چلیابینسک بزرگترین جرم آسمانی است که در یک قرن اخیر، بعد از برخورد تونگوسکا در سال ۱۹۰۸، به زمین اصابت میکند.
به گفته دان یومانس، رئیس برنامه اجرام نزدیک به زمین ناسا، این جرم میتواند در کلاس سنگهای آسمانی طبقهبندی شود. بنا به برآوردهای اولیه سازمان فضایی فدرال روسیه این جرم آسمانی طول مسیر کوتاهش را با سرعتی در حدود ۳۰ کیلومتربرثانیه طی کرده است.
مجروحان این حادثه بالغ بر ۱۰۰۰ نفر اعلام گردید که بیشتر آنها در اثر شکستن و خرد شدن پنجرهها دچار مصدومیت شده بودند، همچنین حال دو تن از مجروحان نیز وخیم گزارش شد. بر اثر انفجار این شهاب سنگ و تاثیرات آن به شش ساختمان در منطقه مذکور آسیب وارد آمد. نور خیرهکنندهای دراثر سوختن این جرم در آسمان پدید آمد که به اندازهای روشن بود که بر شهر چلیابینسک سایه افکند و در استان سوردلوفسک، اورنبورگ و قزاقستان نیز قابل رویت بودهاست.