مرداد ۱۷، ۱۳۹۲

در مصر چه می‌گذرد؟


روند دادگاه شش رهبر " اخوان المسلمین" مربوط به پرونده ی تحریک به کشتار تظاهر کنندگان ، ۲۵ اوت در قاهره آغاز می شود. دادگاه پرونده مربوط به درگیری در دفتر کار اسلام گرایان واقع در منطقه موکات و در تاریخ ۳۰ ژوئن ، وشورش‌های دسته جمعی ضد ریاست جمهوری را بررسی می کند. در بین متهمین ، محمد بادیا ، رهبر روحانی " اخوان" ، نفر دوم در سازمان خیرت الشاطر و نماینده چهارم ریاست عالی آن است. سه متهم از جمله بادیا پنهان شده اند. آنها به قتل عمد و همچنین تلاش برای کشتار ، انبار کردن غیر قانونی اسلحه و مهمات متهم هستند.


علاوه بر این روزنامه عربی " الحیات" اطلاع داد که " اخوان المسلمین " ممکن است وضعیت حقوقی خود را از دست بدهند. بر اساس اطلاعات این روزنامه وزیر دفاع اجتماعی مصر که تمامی سازمان‌های اجتماعی را شامل می شود قصد دارد ثبت این جنبش را باطل کند.

بدیهی است که مقامات جدید کشور برنامه بیرون راندن اسلام گرایان به طور کامل را برعهده دارند. ناظرین واریانت‌های مختلفی را در رابطه با توسعه و پیشرفت اوضاع پیش رو ارائه می کنند.

احمد بلال ، عضو دفتر سیاسی حزب " تاگامو " مصر در این رابطه می گوید :

مصریان به خوبی می دانند که ممکن است به ورطه جنگ میهنی در کشور کشیده شوند. " اخوان المسلمین " و متحدین آنها ، خود را بر پایه ایده‌های اسلامی بنا کرده اند اما در عمل تروریست‌های پیش پا افتاده‌ای هستند و سعی دارند هم در بین مصریان و هم در بین ارتش و گروهک‌های افراطی اختلاف بیاندازند. نظامیان به نوبه خود آنچه را که در سوریه اتفاق افتاده است می بینند و می فهمند که این خطر توسط " اخوان المسلمین " در کمین است. مصریان ساده نیز می دانند که اسلام گرایان چه نقشه‌ای دارند و در تلاشند در مسیر جنگ و درگیری نیافتند.

علاوه براین بسیاری از کارشناسان بر این گمانند که اخوان المسلمین با توجه به پتانسیل قوی خود نیز قادر به مقابله با بخش‌های منظم ارتش مصر نیستند. مقامات نظامی این موضوع را می دانند و به همین خاطر با " اخوان المسلمین " بسیار خشن و سخت گیرانه برخورد می کنند.

سمن باگداساروف شرق شناس روسی می گوید : تجربه رهبری ترکیه در ارتباط با حمله شدید به مخالفین بیش از همه در مصر تکرار می شود.

در عین حال این حملات به کشته شدن تعداد قابل توجهی از افراد در سطوح گوناگون و در دو کشور منجر می گردد. این روند طولانی مدت خواهد بود. بنابراین ممکن است مقامات در قاهره حتی به تظاهر کنندگان حمله کنند و همانطور که گفتم با کشتار و خونریزی‌های وسیعی همراه خواهد بود. " اخوان المسلمین" شکست می خورند. اما آنها در این زمینه تجربیات زیادی دارند. من همچنین بعید نمی دانم که در زمینه حوادث اتفاق افتاده جناح رادیکالی آنها قرار دارد. و این درواقع استفاده از ترور و کشتار برای دست یافتن به اهداف است.

مقامات در قاهره همگی به حل صلح آمیز درگیری امیدوارند. عبدل فاتح السیسی وزیر دفاع مصر در روزنامه " واشنگتن پست" از دولت باراک اوباما خواست به " اخوان المسلمین" فشار بیاورد و رهبران آنها را به توقف تظاهرات متقاعد کند. به عقیده او مقامات ایالات متحده تاثیر زیادی بر رهبران این جنبش دارند. اما دشوار است که به واشنگتن تکیه کند. بعید است که آمریکایی‌ها انداختن هیزم به آتش روشن شده در مصر را متوقف سازند.

منبع: صدای روسیه