بهمن ۱۳، ۱۳۹۱

تهران و دمشق خط قرمز روسیه


بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل یعقوب عمیدرور، مشاور امنیت ملی خود را به زودی به مسکو، پایتخت روسیه می فرستد تا درباره قضیه سلاح‌های شیمیایی سوریه با برخی از مسئولان در دولت روسیه مذاکره کند.


به گزارش روزنامه القدس العربی، چاپ لندن، روزنامه معاریو در این باره نوشته است که عمیدرور در این سفر با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و نیکولای پیتروشف، مشاور امنیت ملی این کشور دیدار و گفت وگو می کند و با آنها درباره احتمال قاچاق سلاح‌های شیمیایی سوریه به جریان‌های تروریستی مورد ادعای اسرائیل بحث و تبادل نظر خواهد کرد.

این در حالی است که مرکز مطالعات اورشلمی در بیت المقدس غربی در تازه‌ترین گزارش خود درباره سیاست‌های روسیه در تعامل با اسرائیل بر سر سوریه گزارش داده است که تلاویو بداند در نهایت اگر بنا باشد مسکو میان دمشق و تلاویو یکی را انتخاب کند قطعا دمشق را انتخاب خواهد کرد.

بنا به این گزارش، دولت روسیه به این باور رسیده است که حکومت‌های آینده منطقه در جهان عرب از آن جریان‌های اسلام گرا است و چنین وضعیتی باعث خواهد شد تا جریان‌های اسلامی فعال در خاک روسیه به ویژه جریان‌های افراطی تندرو به شدت تقویت شده و درصدد فعالیت علیه مسکو بر آیند. به عبارت دیگر به این ترتیب مسکو برای امنیت ملی خود به شدت نگران است از همین رو حاضر به قطع حمایت از اسد نیست.

در این گزارش تاکید شده است که تلاویو همچنان دشمن بزرگ اعراب و مسلمانان در پایتخت‌های عربی و اسلامی محسوب می شود و روسیه نیز به دلیل حمایتش از اسد و مخالفت با قطع پشتیبانی خود از او باعث ایجاد نفرت در میان کشورهای عربی شده است.

در گزارش مرکز اورشلمی آمده است که اگر چه روسیه و اسرائیل زمینه‌های همکاری با یکدیگر را دارند و پرونده‌های مختلفی وجود دارد که باعث می شود که این دو طرف با یکدیگر همکاری کنند اما در نهایت روسیه از در دوستی با اسرائیل در نخواهد آمد و حتی احتمال بازگشت روابط به دوران جنگ سرد در دهه هفتاد و هشتاد میلادی نیز وجود دارد، به خصوص که ایران نیز در حال گسترش نفوذ خود در منطقه است و در همین رابطه دستاوردهایی به دست آورده و این مساله باعث می شود تا روسیه برای حفظ ایران از نزدیکی به اسرائیل خودداری کند.

در این گزارش تاکید شده است که دولت مسکو به هیچ وجه حاضر نیست دست از حمایت خود از اسد بردارد و در صورت لزوم حتی حاضر است از اسد در برابر اسرائیل حمایت کند. به ویژه که همه گونه تلاشی می کند تا از به قدرت رسیدن جریان‌های تندروی اسلامی به هرم قدرت در کشورهای عربی جلوگیری کند و دقیقا به همین دلیل است که تا کنون روابط مسکو با قاهره، تونس، صنعا و طرابلس یعنی پایتخت کشورهایی که دچار بهار عربی شده و انقلاب‌های مردمی نظام‌های دیکتاتوری حاکم بر آنها را سرنگون کرده، عادی نشده است.

این مرکز نگرانی روسیه از صعود جریان‌های اسلامی در راس قدرت را تنها نقطه مشترک مسکو با تلاویو دانسته و از دولت اسرائیل خواسته است که بر روی این مساله کار کند و به کمک روسیه از قدرت گرفتن اسلام گرایان در مصر، اردن و لبنان که کشورهای همسایه اسرائیل محسوب می شوند، جلوگیری کند. به خصوص که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه شخصا با اسلام گرایان مشکل دارد.

مرکز مطالعات اورشلمی همچنین آورده است که ویرانی سوریه که در حال حاضر در حال انجام است باعث ویرانی لبنان نیز خواهد شد و در صورتی که اسد از قدرت کنار برود، روسیه نه تنها از سیاست‌های خود کوتاه نخواهد آمد بلکه تلاش خواهد کرد تا با تشکیل جریانی جدید علیه دولت آینده که جای اسد خواهد نشست و احتمالا از میان اسلام گرایان تندرو خواهد بود، فعالیت کند. در آن صورت روسیه چین و هند را نیز با خود همراه خواهد کرد و این مساله در نهایت به ضرر اسرائیل (انگلیس ) تمام خواهد شد.

به اعتقاد این مرکز در صورت اتخاذ چنین رویه‌ای از سوی روسیه، روابط امریکا با روسیه نیز به شدت تخریب خواهد شد به خصوص اگر اتخاذ این رویه به ضرر مصالح امنیت ملی اسرائیل تمام شود. برای همین اقدام به دخالت بیشتر در امور خاورمیانه خواهد کرد. اما در این میان نکته‌ای که وجود دارد این است که نقش امریکا در خاورمیانه کاهش یافته و ممکن است در آینده نتواند به نفع اسرائیل کاری از پیش ببرد.

در همین رابطه دانی روچیلد، رئیس سابق شورای عالی امنیت ملی اسرائیل در نقد گزارش مرکز اورشلمی گفت که در چنین وضعیتی اسرائیل باید به فکر بهبود روابط با کشورهای عربی بیفتد تا از میان آنها برای خود متحدی بیابد تا در برابر وضعیت جاری در منطقه بتواند جایگاه خود را تقویت کند در غیر این صورت اسرائیل با تهدیدهای جدی برای حیات و امنیت خود مواجه خواهد شد.

منبع: تحریریه دیپلماسی